CAT / ESP

Els contractes per llogar un habitatge a estudiants, requisits

Ja han passat algunes setmanes des que va començar el curs universitari, els Cicles Superiors, els post-graus, els màsters… Molts joves, i alguns de no tant, ja han afrontat un primer tram del curs acadèmic. En alguns casos, aquest inici suposa el començament d’una nova vida que s’enceta amb la recerca d’un habitatge de lloguer per a estudiants.

En el cas que ens ocupa, ens centrem en els joves que lloguen un pis per al curs 2017/18; un lloguer que en la majoria dels casos arribarà fins al juny o juliol de l’any vinent. Davant d’aquesta situació als propietaris se’ls presenten un seguit de preguntes: som davant d’un contracte d’arrendament urbà? La seva qualificació serà d’habitatge o d’un ús diferent?

La resposta és clara si tenim en compte l’actual Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) 29/1994, de 24 de novembre. La distinció apareix prevista en els articles 2 i 3 d’aquest precepte legal. L’art. 2 indica que “es considera arrendament d’habitatge l’arrendament que recau sobre una edificació habitable la destinació primordial de la qual sigui satisfer la necessitat permanent d’habitatge de l’arrendatari”. Per tant, si lloguem un pis a un o diversos estudiants, aquesta condició de “permanència” mai no tindrà la qualificació d’habitatge, sinó d’arrendament d’ús diferent del d’habitatge, que es troba regulat en l’art. 3, el qual diu:

1. “Es considera arrendament per a ús diferent del d’habitatge l’arrendament que, tot i recaure sobre una edificació, té com a destinació primordial una de diferent de la que estableix l’article anterior”.

2. “Especialment, tindran aquesta consideració els arrendaments de finques urbanes subscrits per temporada, sigui aquesta d’estiu o qualsevol altra (…)”.

És a dir, ens trobem davant d’un contracte d’arrendament de temporada i, tal com estableix l’apartat 3 de l’article 4 de la LAU, es regirà per la voluntat de les parts o pel que disposa el títol III de l’esmentada Llei i, supletòriament, pel que disposa el Codi Civil.

És important no burlar la Llei amb la signatura reiterada de contractes de temporada per evitar el termini de durada mínima de tres anys que estableix l’apartat 1 de l’article 9 de la LAU. Aquesta actuació suposaria un frau, que es podria demostrar amb la prova suficient que la residència era permanent i la situació era coneguda en signar el contracte. En aquest cas, les clàusules haurien de ser declarades nul·les, d’acord amb els arts. 2 i 6 de l’esmentada Llei.

Qui signa aquest contracte de temporada? Aquest és un fet rellevant, atès que segons el cas es generen conseqüències diverses. Caldrà distingir entre el lloguer d’un pis per a un sol estudiant —pel qual habitualment responen i, fins i tot, signen els pares— i el lloguer d’un pis per a diversos estudiants. En el segon cas, sempre aconsellem que tots signin el mateix, per tal que l’arrendament sigui solidari, de manera que siguin coarrendataris i cadascun respongui de la totalitat de la renda en cas d’impagament, independentment que cada persona hagi satisfet la seva part. La conclusió és diferent si el contracte el signa exclusivament un dels arrendataris, ja que, en aquest supòsit, només el signant serà el responsable a tots els efectes i l’únic legitimat judicialment.

També és important diferenciar aquesta mena de lloguer de pis per a estudiants d’altres d’usos semblants, com ara l’arrendament turístic i el d’habitacions, ja que estan sotmesos a altres normes i tenen altres característiques.

Un cop determinat el seu abast i partint de la premissa que som davant d’un arrendament de temporada, ens plantegem més preguntes: cal dipositar una fiança, encara que es tracti d’un període curt? Cal avalador? Pel que fa a la primera qüestió, no som davant d’un arrendament d’habitatge, pel qual cal exigir una mensualitat de renda, tal com estableix l’art. 36 de la LAU. L’arrendatari haurà de satisfer dos mesos en qualificar-se d’ús diferent, encara que realment de vegades pugui resultar excessiu.

Quant a l’aval, habitualment s’exigeix i normalment són els pares dels arrendataris els qui avalen amb els seus béns l’arrendament dels seus fills, per tal de garantir el compliment de les seves obligacions econòmiques.

Quins impostos s’han de pagar? En relació a les obligacions tributàries de les parts, pel que fa a l’IVA el lloguer de temporada entre particulars n’està exempt (art. 20.23 b de la Llei de l’IVA), de manera que l’inquilí només ha de pagar a l’arrendador la renda pactada. Sí que hauran de pagar IVA les societats que actuïn com a arrendatàries d’habitatges, tal com recull la consulta vinculant de la Direcció General de Tributs V0274-08. No obstant això, alguns tribunals assenyalen que les operacions quedaran exemptes d’IVA si en el contracte d’arrendament apareix el nom de la persona física que ocuparà l’habitatge. Ara bé, cal fer una sèrie de matisacions: en cas que es prestin serveis propis de la indústria hotelera a l’immoble (rentada de llençols, canvis de tovalloles, etc.), el lloguer no estarà exempt d’IVA, amb la qual cosa haurà d’aparèixer aquest concepte en la factura (segons indica l’art. 20.23 b.e de la Llei de l’IVA). De la mateixa manera, si en l’habitatge es produeix activitat professional o empresarial, llavors tampoc no hi haurà exempció i s’haurà de reflectir l’IVA en la factura. Independentment que l’ús professional només recaigui sobre una part de l’habitatge, l’IVA es pagarà sobre el total de la renda pactada pel total de l’habitatge. Caldrà practicar també la corresponent retenció de l’IRPF, ja que l’arrendador haurà de declarar els ingressos d’aquestes rendes com a rendiments del capital immobiliari.

El contracte ha d’incloure el certificat d’eficiència energètica? Segons el termini del contracte d’arrendament. El Reial decret 654/2017 de 2 de juny que reforma l’anterior RD 235/2013, pel qual es va aprovar el procediment bàsic per a la certificació de l’eficiència energètica dels edificis, estableix en l’art. 2, apt. 2 g que és obligatori en aquells lloguers posteriors al 7 de juny de 2017, llevat que el termini pel qual es llogui sigui “inferior a quatre mesos a l’any”. Si cal el certificat, l’arrendador està obligat a fer constar en el contracte una clàusula que indiqui que en el moment de la signatura s’aporta el document, facilitant-ne una còpia a l’arrendatari.

ACTUALITAT

18/04/24

Nous recursos presentats contra la declaració de determinats municipis com a zones de mercat residencial tensionat

Departament de Territori de la Generalitat El Consell General de Cambres de la Propietat Urbana de Catalunya, juntament amb les següents entitats: Consell de Col·legis Oficials d’Agents de la Propietat Immobiliària de Catalunya L’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya El Consell de Col·legis Territorials d’Administradors de Finques de Catalunya L’Associació de Promotors i Constructors d’Edificis de […]

...

18/04/24

La Generalitat inicia el tràmit per ampliar el nombre de municipis de Catalunya declarats com a àrees tenses per limitar-hi el preu del lloguer

El Departament de Territori de la Generalitat inicia la tramitació per declarar 131 nous municipis de Catalunya com a zona de mercat residencial tensat i on s’aplicaran les mesures de contenció de rendes. El Govern català ja va declarar l’agost passat 140 municipis zona de mercat residencial tensionat, als quals ara s’afegiran els nous 131. […]

...

16/04/24

Fórmules per rendibilitzar l’habitatge: la compravenda amb lloguer garantit

Hi ha múltiples possibilitats per rendibilitzar un habitatge. Una opció poc coneguda és la de compravenda amb lloguer garantit. Es tracta d’una possibilitat interessant per a aquelles persones que volen vendre el seu habitatge i, al mateix temps, continuar vivint-hi. Com el seu nom indica, la compra amb lloguer garantit consisteix en l’adquisició del ple […]

...

15/04/24

Què es va parlar durant el Col·loqui: Com afecta als propietaris la nova regulació de preus dels lloguers?

El passat dimarts es va dur a terme una conferència presencial i telemàtica que va servir per exposar els principals aspectes de la nova regulació de preus dels lloguers d’habitatges. Aquesta conferència va anar a càrrec de l’advocat dels Serveis Jurídics de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona, Antoni Calle. En primer lloc, […]

...

 

 

Tota l'actualitat

SERVEIS

Oferim un ampli ventall de serveis als propietaris
Comunitats

Comunitats

Administració de comunitats de propietaris Demana CITA online
Comunitats

Lloguers

Administració de finques, contractes de lloguers
Comunitats

Advocats

Especialistes en serveis immobiliaris Demana CITA online Consulta gratuïta
Comunitats

Vendes

Agència immobiliària Demana CITA online
Comunitats

Contractes de lloguer

Formalització i redacció del contracte de lloguer personalitzat Demana CITA online

Confia'ns la venda del teu habitatge.

Som la teva garantia!

Porta'ns el teu habitatge* i et regalem la Cèdula d'Habitabilitat i el Certificat Energètic

* Per habitatge en exclusiva, a preu de mercat fixat pels nostres professionals

Altres Cambres a Catalunya

Formem part de

Girona Centre
Carrer Ciutadans, 12
Tel. 972 20 06 16
Girona Eixample
Carrer Emili Grahit, 37
Tel. 972 416 413
Figueres
Carrer Nou, 105
Tel. 972 500 821
Olot
Carrer Mulleras, 16
Tel. 972 268 350
Sant Feliu de Guíxols
Passeig dels Guíxols, 27
Tel. 972 321 284
Palamós
Av. Onze de Setembre, 12
Tel. 872 591 959

MENU