Més obligacions a les Comunitats: Comunicar-se amb l'administració

Edifici Praga

A les Comunitats de propietaris cada dia s'imposen més obligacions. Les últimes, que ho van ser amb Hisenda, van ser les obligacions de presentació de les declaracions fiscals corresponents als models tributaris 347 i 184 (que són, respectivament, les declaracions informatives anuals d’operacions amb terceres persones i d’entitats en règim d’atribució de rendes).

A partir d'ara encara se’ls complica més la vida.

+ info

L’IPC dels habitatges de lloguer tendeix a l’alça mentre l’índex general s’enfonsa

L’IPC dels habitatges de lloguer està en el seu nivell més alt des de, com a mínim, març de 2014. Malgrat tot, continua sent negatiu d’una dècima (-0,1). Aquesta tendència a la reducció de l’IPC s’ha accentuat des del mes de desembre. Des d’aleshores, l’índex ha recuperat tres dècimes i se situa lluny ja d’aquell -0,4 que va ser la tònica imperant al mercat des de juliol de 2015 fins al mateix desembre de l’any passat. Per comprovar l’evolució a l’alça del preu del lloguer només cal fixar-se en com l’Índex s’ha anar recuperant en els últims dos anys i mig. Si al març de 2014 l’Índex es desplomava fins al -0,7 (cosa que indicava que els preus dels lloguers eren baixos i que la demanda era escassa) i arribava al -0,8 l’estiu d’aquell any, la tendència darrerament ha estat a acostar-se al 0. De continuar així la tendència és molt possible que a finals d’any per primer cop en molt temps l’IPC estigui en xifres positives pel que fa als habitatges de lloguer.

+ info

PRIMERES SANCIONS PER NO MOSTRAR L'ETIQUETA ENERGÈTICA

Etiqueta-eficiencia-energetica-cambra


L’Agència Catalana de Consum ha obert els primers expedients sancionadors a 42 immobiliàries per no mostrar l’etiqueta energètica d’un habitatge als anuncis de venda i lloguer. Aquesta etiqueta ha de ser visible en tota oferta, promoció o publicitat dirigida a la venda o l’arrendament d’un edifici o un habitatge. Això inclou els anuncis d’Internet i als aparadors de les oficines de les agències immobiliàries, obligació establerta segons reial decret 235/2013 del 5 d’abril. Només aquells cartells d'”Es ven“ o “Es lloga” que es pengen a les façanes i que solen incloure un número de telèfon es lliuren d’aquest requisit.

+ info

La Comunitat davant els habitatges d’ús turístic

apart


Si una comunitat de veïns no vol permetre l’ús turístic d’algun dels seus habitatges, cal redactar uns estatuts que ho prohibeixin expressament


Des de la Cambra de la Propietat Urbana de Girona us volem fer un seguit de consideracions sobre la sentència del 19 de maig de 2016 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que considera que l'ús d’un habitatge amb finalitats turístiques és legal si no consta que aquesta activitat estigui expressament prohibida en els estatuts comunitaris quan es va iniciar l'activitat. Cal tenir en compte què:

En primer lloc, la sentència deixa clara la diferència entre APARTAMENTS TURISTICS i HABITATGES D’ÚS TURÍSTIC. Comença explicant que ja la Llei 18/2007 de 28 de desembre del dret a l'habitatge va mostrar la seva preocupació per la sobreocupació dels habitatges, els infrahabitatges i la conversió il·legal d'habitatges en allotjaments turístics, precaris, sobreocupats i sotmesos a preus abusius.

+ info

L'accessibilitat a l'edifici de la meva comunitat. Com afecta segons la nova reforma de llei i la llei vigent d'accessibilitat

 rampa comunitat

Com ja hem recordat amb altres articles, el dia 21 de juny de 2015 va entrar en vigor, la Llei 5/2015, del 13 de maig que modifica el llibre cinquè del Codi civil de Catalunya, relatiu als drets reals que regula, entre d'altres matèries, les comunitats de propietaris en règim de propietat horitzontal ubicades a Catalunya.

Entre les principals novetats el nou text, atorga una especial consideració als acords relatius a les obres per a l'adaptació de l'edifici a les necessitats de les persones amb discapacitat i per persones més grans de setanta anys. S'atorga legitimació per demanar l'autoritat judicial que obligui la comunitat a fer aquestes obres, en el cas que la junta no ho aprovi, als propietaris i als titulars d'un dret possessori sobre l'element privatiu, tant si son ells directament com les persones amb qui conviuen o treballen els qui pateixen la discapacitat o son majors de setanta anys.

+ info

Tens dubtes o suggerències? Fes-nos-els arribar:
Categoria:
Email:
Assumpte:
Missatge:
Quants dits té una mà ?

CPU-logo-petit